نامهای افغانستان ،موقعیت مرزها و سفارتخانه ها

نامهای افغانستان در آئینه تاریخ
افغانستان کشوری است با نمای فرهنگی و تاریخی بیش از پنج هزار سال که بطور منظم حیات بشری در آن استمرار داشته است. این سرزمین در دوره قبل و بعد از اسلام مهد تمدن و علم و اندیشه بوده است. پژوهشگر آمریکایی " لوئی دوپری " قدامت تمدن انسانی را در این سرزمین با استناد آثار بدست آمده تا پنج هزار سال قبل از میلاد رقم زده است و گفته است تاریخ همزاد با مهاجرت آریائی ها در حدود دو هزار سال قبل از میلاد مسیح از همین نقطه آغاز می شود.
اولین بار قبائل آرین در این سرزمین ساختار حکومتی را بنیان گذاشتند. پیشدادیان یکی از مشهورترین سلسله اقوام آریایی در بلخ یا باکتریای قدیم شهر نشینی را رایج و آنرا وسعت بخشید . کیقباد موسس سلسله کیانیان حکمرانی مقتدری ایجاد کرد و بعد از او دودمان اسپه که سوارکاران بسیار ماهر و جنگجویانی دلیر بودند به قدرت رسیدند.
تاریخ مدون افغانستان با دودمان هخامنشی شروع می شود. بنابراین سال 550 قبل از میلاد آغاز دوره تاریخی مستند افغانستان است.
نام افغانستان، هرچند از لحاظ کاربرد سیاسی آن جدید است؛ اما این سرزمین کهن بوده و طی قرون متمادی با حدود مختلف به‌نام‌های گوناگون یاد شده‌است، که مهم‌ترین آنها آریانا، خراسان و افغانستان است.
دائرةالمعارف آریانا می‌نویسد: کشوری که در تاریخ معاصر جهان به نام افغانستان یاد می‌شود، در قرون وسطی قسمتی از خراسان و در عهد باستان قسمتی از آریانا بوده‌است.
آریانا:
از لحاظ جغرافیای تاریخی، از سرزمین افغانستان در ریگ ودا، که به زبان سانسکریت می‌باشد، آریا ورتا یاد شده‌است که به معنای جایگاه و چراگاه آریاهاست. این نام به زبان اوستایی ایریانه ویجه می‌شود و در کتب یونانی به‌صورت آریانا آمده‌است. به گفتة دکتر ذبیح‌الله صفا، این همان نامی است که در زبان پهلوی به شکل اِران ( ایران با یای مجهول) آمده و در دوره اسلامی ایران (با یاء معلوم) خوانده شده‌است.
از شهرهای مهم و قدیمی سرزمین آریانا ام البلاد ( بلخ امروزی ) است که قدمت تاریخی آن حدودا 2000 تا 5000 سال قبل از میلاد است که بنام شهر مروارید نیز معروف است.
آریانا در مختصات جغرافیایی 25 تا 45 درجه عرض شمالی و 55 تا 75 درجه طول شرقی قرار دارد. حدود آریانای قدیم از طرف شرق از منطقه گیلگت ( پاکستان ) شروع می شود و در طرف غرب به گوشه شرقی دریای خزر می رسد، از طرف شمال از سیر دریا ( رودخانه سیحون ) و آسیای مرکزی آغاز و در سمت جنوب به اقیانوس هند و آبهای گرم می رسد.
در حدود 500 سال قبل از میلاد آریانا به 16 ولایت تقسیم می شده است که نام تعدادی از ولایتهای بزرگ به شرح زیر است:
ولایت باکتریا : که مرکز آریانا بوده است ( باختر و بلخ امروزی )
ولایت سغد : ( سمرقند ، بخارا، خوارزم امروزی )
ولایت باکتریانا : ( بلخ و بدخشان امروزی )
ولایت مرگیانا : ( شمال غرب افغانستان امروزی، مرغاب و مرو)
ولایت آریا : ( هرات امروزی )
ولایت پاراپامیزوس : ( محدوده غور، بامیان و هزاره جات مرکز افغانستان امروزی) و به معنای جایی که محدوده پرواز عقابها نیز بلندتر است.
ولایت درنگ گیانا : ( فراه ، قندهار و نیمروز امروزی )
ولایت آراکوزیا : ( غزنی تا رودخانه سند )
ولایت گدروزیا : ( مکدان ، بلوچستان و پاکستان )
ولایت پکتیا : ( از رودخانه سند تا پکتیای امروزی )
آریانا در منابع یونانی:
اراتس‌تن ( ۲۷۶- ۱۹۶ ق. م.)، اولین نویسنده یونانی است که اسم آریانا را برای سراسر سرزمین‌های میان بیابان مرکزی ایران تا رود سند به‌استثنای باختر ( بلخ) و سرزمین‌های شمالی اطلاق کرده ‌است.
اما، استرابون ( ۶۳/۶۴ ق.م ـ ۲۱م)، جغرافیدان معروف عهد قدیم یونان، که اندکی بعد از سقوط دولت یونانی باختر می‌زیست و از افغانستان امروزی با نام آریانا یاد کرده، باختر ( بلخ) و سغد را هم جزئی از آریانا به‌شمار آورده‌است.
کلاودیوس بطلمیوس (۸۳-۱۶۱ م.)، ریاضی‌دان، جغرافی‌دان و ستاره‌شناس که در اسکندریه مصر زندگی می‌کرد، نیز از سرزمینی که در جنوب هندوکش بین کویر نمک ایران کنونی در غرب و رود سند در شرق واقع بوده، به‌نام آریانا یاد کرده‌است.
آریانا در اوستا:
اوستا، کتاب مقدس زرتشتیان، نیز محل ایریانه ویجه( آریانا = سرزمین اصلی آریایی‌ها) را که زادگاه زرتشت هم به‌شمار می‌رود، در گستره جغرافیای تاریخی افغانستان قرار می‌دهد. و در فرگرد اول وندیداد، از شانزده شهر آریایی یاد شده که در سر این شهرها ایریانه ویجه یعنی نخستین سرزمین آریایی‌ها قرار گرفته‌است. پس از آن از شهرهای زیر سخن رفته‌است.
سغده (سغدیان یا سغد)
مورو ( مرو)
بخدی(بلخ)
نیسایه(نواحی بین بلخ و هرات، یعنی میمنه)
هرویو (هرات)
وئه‌کرته (کابل)
اوروه( روه یعنی سرزمین پکتیکا یا غزنه و یا طوس)
خننتا یا وهرکان(گرگان)
هراویتی (حوزه ارغنداب یا قندهار)
هائتومنت (وادی هیرمند)
رگا یا راغه (ناحیه راغ در بدخشان یا ری)
شخر یا چخر یا کخر(غزنه یا شاهرود)
وارنا یا ورن( بامیان یا وانای وزیرستان یا صفحه البرز یا خوار)
هپت هیندو(پنجاب)
رانگه یا رنگا (محل آن معلوم نیست)
البته بیشتر این شهرها در نواحی مختلف افغانستان قرار دارند. بنابراین، بیشتر مورخان افغان توافق دارند که آریانا نام سرزمین افغانستان در عهد باستان بوده‌است. میرغلام‌محمد غبار، تاریخ‌نگار معاصر افغان، از شهرهای آریانا چنین نام می‌برد:
باختر : ( بلخ، تخار، مرو)
آریا : ( هرات)
خوارزمیش : ( خوارزم)
اپارتیا : ( ولایات طوس و نیشاپور)
آراکوسیا : ( قندهار)
کارامانیا : ( کرمان)
سکاستین یا درانگانیا : (سیستان)
گدروسیا : ( بلوچستان)
پاکتیا : ( ولایات خوست، سند)
گندهارا : (ولایات پشاور تا کابل)
پروپامیس : ( غور و هزاره‌جات)
آریانا در منابع پهلوی:
اصطلاح آریانا اندکی بعد گویا برای سراسر قلمرو دولت پارتیان نیز به‌کار رفته‌است، اما محرز نیست. ریچارد ن. فرای می‌افزاید: چون پارتیان به‌جهانگیری پرداختند، پنداری اصطلاح آریانا چنان‌که در منابع یونانی آمده‌است، نیز گسترش یافت و آن را آریای بزرگ خواندند که برابر است با ایران‌شهر، اصطلاحی که ساسانیان بر سرزمین‌های زیر فرمان خود اطلاق کردند.
و نیز در کتاب دیگر بنام شترستانهای ایران یا شهرستانهای ایران، که به زبان و خط پهلوی است، از چهار کوست ( ناحیه ) چنین نام برده شده‌است:
۱- کوست خورآسان: سمرقند، بلخ درخشان، خوارزم، مرورود، مرو، توس، پوشنگ، نیشابور، قائن، گرگان، کوش.
۲- کوست خوربران: تیسفون، نصیبین، اورهه، بابل، هیرت ( الحیره)، همدان، نهاوند و مهرگان کدک ماسپذان و...
۳- کوست نیمروز: کابل، رخوت (اوستایی هرخویتی، پارسی باستان هرخویتش)، بست، فراه، زابلستان، زرنگ، کرمان، به اردشیر، استخر، دارابگرد، به شاپور، گوراردشیر خوره، توزک، هرمزد اردشیران و...
۴- کوست آتورپاتکان (آذرپادگان = آذربایجان)، شهرستان وان، گنجه، آموی( تبرستان)، ری و...
شهرهای افغانستان امروز در کوست‌های خورآسان و نیمروز موقعیت داشت.به‌هر تقدير، از این زمان است که افغانستان و ایران کنونی، بطور کلی تحت نام ایران شناخته شده‌اند.
آریانا در ادبیات فارسی دری:
به اعتقاد برخی مورخان افغان در عهد اسلامی نيز، تا آنجا که کلمهٔ ایران در آثار مورخان، جغرافی‌نگاران و شعرایی دری‌گویی با اقتباس از داستانهای کهن حماسی سرزمین خراسان بزرگ در کتابهای کهنه پهلوی، بازتاب یافته است، به‌معنای آریانای باستان در برابر توران بوده است و فقط در بیان تاریخ باستانی کشور ایران کنونی است که بازهم به تقلید از همان منابع پهلوی راه پیموده و به سرزمین‌های زیر فرمان ساسانیان هم اطلاق شده است.
احمدعلی کهزاد، مورخ و باستان‌شناس نامور افغان، نیز ایران را نام افغانستان می‌داند و می‌نویسد: افغانستان، به‌عنوان نام اين کشور از ۱۵۰ سال تجاوز نمی‌کند. افغانستان یک نام تازه و بسیار جدید است و فردوسی شاعر بزرگ و حماسه‌سرا از عدم استعمال آن معذور است. اما کسی که شاهنامه را سر تا پا یک بار مرور کرده و پیرامون نام‌های جغرافیایی آن دقت کند، به خوبی متوجه می‌شود که ایران فردوسی کجا است. در میان اسامی جغرافیایی یاد شده در شاهنامه، ۹۰ درصد آنها نام‌های مناطق مختلف افغانستان امروز است.
با اين وصف، اصطلاح ايران ظاهراً تا زمان پيدايش دولت صفويه در ايران کنونی، بيشتر به مفهوم خراسان بزرگ اطلاق می‌شد که افغانستان امروز بخش اعظم آن را تشکيل می‌داد. اما از عهد صفويه به تدريج کاربرد اين اصطلاح در مورد ايران کنونی رواج يافت تا آن که در سال ۱٩۳۵ م. رسماً جانشين کلمة پارس گرديد... بنابراين، تعويض نام پارس با اصطلاح ايران که مقدمات تاريخی آن از قبل آماده شده بود، نه‌تنها، فقط يک جايگزينی است بلکه به واقع، روند جابجايی نام‌های تاريخی است.
خراسان:
خوراسان ( خراسان) در زبان پهلوی به معنای شرق( یعنی جهت طلوع خورشید) یا مطلع الشمس است.
این اصطلاح ظاهراً در عهد ساسانیان، پس از سدهٔ سوم میلادی پدید آمده و از قرن پنجم تا قرن وزدهم میلادی در مورد افغانستان و سرزمین‌های همجوار آن اطلاق گردیده‌است.
نام بخش اعظم سرزمین افغانستان غربی و شمالی تا تخارستان و مجاری هیلمند( هیرمند) و کابل در قرن هفتم میلادی خراسان بود و چنین به نظر می‌رسد که این نام در عهد ساسانیان از دورهٔ پیش از اسلام به بعد شهرت یافته‌است.
اگرچه نام افغانستان نخستین بار در قرن ۱۰م/۴ه‍. ق. به کار رفته و به سرزمینی در شرق افغانستان کنونی تا رود سند اطلاق شده‌است، لکن ظاهراً اخیرترین و جامع ترین نام این سرزمین همانا خراسان بوده‌است.
جغرافی‌دانهای عرب که در قرون وسطی سرتاسر عالم اسلام را توصیف کرده‌اند، افغانستان امروز را به اضافهٔ بخشهای از کشورهای همسایه آن، خراسان( کشور خورشید) نامیده‌اند.
به گفته اصطخری، شهرهای بزرگ خراسان چهار شهر است: نیشابور، مرو، هرات و بلخ. و نیز لسترینج، در جغرافیای تاریخی سرزمینهای خلافت شرقی، می‌نویسد:خراسان در زبان قدیم فارسی به معنای خاور زمین است. این نام در اوایل قرون وسطی بطورکلی بر تمام ایالات اسلامی که در خاور کویر لوت تا کوههای هند واقع بودند، اطلاق می‌شد و به این ترتیب، تمام بلاد ماوراءالنهر را در شمال خاوری به استثنای سیستان و قهستان در جنوب شامل می‌گردید... جغرافیانویسان مسلمان خراسان را به چهار بخش تقسیم کرده و هر کدام را به نام کرسی آن بخش، یعنی نیشابور، مرو، هرات و بلخ می‌خواندند.
بدین ترتیب، نام خراسان همهٔ افغانستان امروز را در بر می‌گرفت. اما، این نام امروز اختصاص به شرقی‌ترین استان ایران کنونی دارد.
افغانستان:
نام افغانستان فقط از اواسط قرن هیجدهم میلادی یعنی از هنگامی که برتری سیاسی و نظامی قوم افغان بر سایر اقوام ساکن در آنجا استوار گردید و وحدت سیاسی کشور مجدداً احیاء گشت،بواسطه کثرت جمعیت آن قوم به تمام کشور اطلاق شد و سرانجام در قرن نوزدهم میلادی شهرت یافت.
اگرچه واژهٔ افغانستان، به عنوان نام رسمی این کشور، شاید بار اول در سال ۱۸۰۱ میلادی در قرارداد میان انگلستان و ایران، در مورد قلمرو دولت درانی به کار رفته باشد ، اما کلمهٔ افغانستان، به مثابهٔ جا و مکان قبایل افغان( پشتون‌ها)، نخستین‌بار در تاریخنامهٔ هرات، تألیف سیف هروی در اوایل سدهٔ چهاردهم میلادی، ذکر شده‌است.
در کتاب تاریخنامه هرات سیفی هروی، ۳۶ مرتبه کلمه افغانستان و دو مرتبه هم کلمه اوغانستان به کار رفته‌است. اما به محدوده کوچک در نواحی بنُو وزیرستان و اطرافش یعنی شهرهای در جنوب افغانستان، اطلاق می‌شده‌است.
به هر حال، اگرچه واژهٔ افغانستان به معنای محل سکونت افغان‌ها پیش از تأسیس دولت احمدشاه درانی نیز وجود داشته است، منتها شاید درگذشته فقط محل سکنای طائفه یا طوائف پشتون در خراسان بزرگ را همیشه یا گاهی افغانستان می‌نامیده‌اند. چنان که براساس نظر عبدالحی حبیبی، کلمهٔ افغانستان، به هنگام هجوم چنگیز و زمان آل کرت و غوری‌ها، تنها به ناحیه یا نواحی‌ای گفته می‌شد که افغان‌نشین( پشتو زبان) بوده است. او می‌نویسد:
نام افغانستان بار اول در تاریخ از همین زمان ذکر شده... در آن وقت کلمهٔ افغانستان بر سرزمین بین قندهار و غزنی تا دره سند اطلاق می‌شد.
با این وصف، شاید در ابتداء این اسم میان سایر اقوام این کشور و حتی بین خود پشتون‌ها چندان استعمال عمومی نداشت و بطور مسلم، مدتی طول کشید تا مردم به آن اُنس گرفتند. اما اکنون، این نام برای کشور کهن افغان‌ها نه تنها در خود افغانستان، بلکه در تمام کشورهای جهان شهرت یافته و اسم آشنا است.
باکتریا ، آریا، پاروپامیزوس، و بخشی از سغدیا ، مارگیانا، پارتیا، درنگیا و اراکوزیا چاپ 1753 م


...................................................................

.........................




موقعیت ، مختصات و مرزهای افغانستان
افغانستان قلب تپنده آسیا بین 29 و 38 درجه عرض جغرافیائی و بین 29 درجه و 30 دقیقه و 28 درجه و 30 دقیقه عرض شمالی و 60 درجه و 30 دقیقه و 75 درجه و 50 دقیقه طول شرقی نصف النهار گرینویچ و در نیمکره شمالی – شرقی و در محدوده آسیای میانه واقع شده است.




افغانستان سرزمینی کوهستانی و محاط بر خشکی است، و جز اردن تنها کشور خاورمیانه بشمار می‌آید که به دریا راه ندارد. مساحت آن ۶۵۲.۲۲۵ کیلومتر مربع و چهلمین کشور جهان از نظر مساحت به شمار می‌آید. طول مرزهای افغانستان حدود ۵۸۰۰ کیلومتر است، که شامل ۲۳۸۴ کیلومتر در شمال با جمهوری‌های تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان؛ ۲۲۴۰ کیلومتر از شرق و جنوب با جمهوری اسلامی پاکستان، ۷۳ تا ۹۳ کیلومتر مربع از سمت شمال شرقی از طریق تنگه واخان با استان مسلمان نشین سین‌کیانگ (سنجان) جمهوری خلق چین و ۸۵۵ تا ۹۳۰ کیلومتر در غرب با ایران (که ۶۱۹ کیلومتر آن با استان خراسان است).
بیشترین فاصله شرق تا غرب افغانستان، از دره یولی ( شرقی ترین نقطه ) تا دهانه ذوالفقار ( غربی ترین نقطه ) ۱۲۴۰ کیلومتر، و شمال تا جنوب آن ، از نقطه خمیاب در ولایت جوزجان ( شمالی ترین نقطه ) تا کوههای چاکایی ( جنوبی ترین نقطه ) ۸۵۵ کیلومتر است و حداقل فاصله آن با آبهای آزاد جهان از طریق مرزهای جنوبی و پاکستان ۵۰۰ کیلومتر است.
در برخی کشورها ، با وجود فشردگی قسمت اصلی سرزمینشان، قسمت کوچکی از خاکشان از بخش اصلی سرزمنی خود دور افتاده و توسط خاک کشورهای همسایه ، محصور شده است. به این کشورها دنباله دار می گویند که فاصله زیاد آنها از مرکز، اداره ی امور آن را با مشکلاتی رو برو می سازد. کشور ما افغانستان در ردیف کشورهای دنباله دار قرار می گیرد، که دره واخان در شمال شرقی کشور به صورت یک زائده از قسمت اصلی خاک آن جدا افتاده است. کشور ما از نظر شکل طبیعی شبیه یک مشت بسته است. همچنین افغانستان را می توان به شکل یک بادبزن نیز تصور نمود که دسته آن دالان واخان در ولایت بدخشان می باشد.
خشونت‌ آب‌ و هوای‌ افغانستان‌ یکی‌ از مهمترین‌ ویژگیهای‌ طبیعی‌ این‌ کشور بشمار می‌رود؛ به‌ این‌ معنا که‌ این‌ سرزمین‌ در زمستان‌ هوایی‌ بسیار سرد و در تابستان‌ هوایی‌ گرم‌ دارد. کوههای‌ هندوکش‌ به‌ طول‌۶۰۰ کیلومتر در نوار شمالی‌ و شرقی‌ این‌ سرزمین‌ گسترده‌ شده‌اند. پست‌ترین‌ نقطه‌ افغانستان‌ در جلگه‌ رود «جیحون‌» ۲۸۵ متر و بلندترین‌ بخش‌ این‌ سرزمین‌ در قله‌ نوشک‌ ۷۴۸۵ متر از سطح‌ دریا مرتفع‌تر است.
بخشهای گسترده‌ای از خاک افغانستان را عمدتاً در شمال و شرق کشور، کوهها وسنگلاخ‌ها پوشانده‌است کوههای هندوکش به طول ۶۰۰ و عرض ۱۰۰ کیلومتر از سمت شمال شرقی به غرب و جنوب غربی کشیده شده و تقریباً از میانه کشور می‌گذرد. این کوهها بیش از نیمی از سرزمین افغانستان را فراگرفته و برای شهرهای کابل، قندهار و هرات ارزش راهبردی مهمی ایجاد کرده‌است. کوههای قدر به سوی غرب امتداد می‌یابند، از ارتفاع آن کاسته می‌شود و در نزدیکی مرزهای ایران تبدیل به کوهها و تپه‌های کم ارتفاع می‌گردند.در بلندی‌های هندوکش همواره برف وجود دارد. حتی در تابستان‌ها نیز قله‌ها و یخچال‌ها پر برف است. در میان کوهستان‌های هندوکش، دره‌های ژرف و خوش آب و هوا و حاصلخیزی وجود دارد که محیط مساعدی برای پرورش دام و تولید میوه‌است. افغانستان سرزمین افراط و تفریط است، کوهها سر به فلک کشیده و دره‌ها ژرف، باران‌های بهاری و تابستان‌های خشک، زمستان‌های بسیار سرد و تابستان‌های گرم، بلندی‌های پوشیده از برف در طول سال و سرزمین‌های پست و خشک وسوزان. این افراط و تفریط در زندگی اجتماعی نیز وجود دارد. سرزمین افغانستان در طول تاریخ گلوگاه تهاجم به هند بوده است؛ جنگجویان بسیاری چون شاهنشاهان هخامنشی، اسکندر مقدونی، محمود غزنوی، تیمور گورکانی، نادر شاه افشار، از پیچ و خم کوهها و دره‌های این کشور خود را به هندوستان رسانده‌اند. علاوه بر این تا پیش از کشف راههای آبی در سده‌های اخیر و سپس گسترش راههای هوایی، خط مسیر بازرگانی شرق به غرب، از دشت شمالی آن می‌گذشت، گذرگاه کاروانهای جاده ابریشم از این سرزمین بوده که عموماً از راه قندهار به هند و از راه بلخ به چین می‌رفت. پس از کشف راههای آبی و سپس توسعه راههای هوایی، افغانستان مانند سایر سرزمین‌های آسیای میانه، تبدیل به منطقه‌ای بن‌بست شد و گذر هیچ بیگانه‌ای به آنجا نیفتاد. همچنین کوهستان‌های افغانستان سپر راهبردی استواری میان آسیای شمالی و آسیای جنوبی است.
كشور جمهوري افغانستان از طرف شمال متصل است به جمهوريت هاي تاجيكستان، ازبكستان و تركمنستان اتحاد جماهير شوروي از طرف غرب به كشور ايران از طرف شرق وجنوب به پشتو نستان و بلوچستان از طرف شمال شرق به ولايت سكيا نك چين محدود مي گردد.
سر حدات افغانستان:
خط پامير:
خط سر حدي ايكه از دره پولي الي جهيل ويكتوريا (زوركول) امتداد يافته و در سال 1895 تثبيت گرديد به نام خط سر حدي پامير ياد مي گردد.
خط امير شير عليخان:
خط سر حدي شمال افغانستان كه از جهيل ويكتوريا( زور كول) درياي آمو تا خم آب مي رسد به نام خط سر حدي امير شير علي خان مسمي است. اين خط سر حدي 1800 كيلو متر طول داشته ، در سال 1873 توسط نمايندگان روسيه، انگلستان وافغانستان به صورت يك كميسيون مشترك تثبيت گرديد.
خط ريجوي:
خط سر حدي شمال غربي كه از خم آب الي دره ذوالفقار به شكل يك خم قوس امتداد يافته به نام خط ريجوي ياد شده و در سال 1884 تثبيت گرديد.
خط فخري:
خط سر حدي افغانستان كه از دره ذوالفقار تا كوه سياه امتداد مي يابد در سال 1935 تثبيت شده و به نام خط فخري مسمي است .
خط مكمهن:
در سال 1902 خط سر حدي جنوب غربي افغانستان كه از كوه سياه تا كوه ملك سياه امتداد مي يابد تثبيت شده و به نام خط مكمهن يا مكمهان ياد مي گردد 90 ميل طول.
خط ديورند:
خط سر حدي شرقي و جنوبي افغانستان كه از كوه ملك سياه تا جنوب شرق كوتل
واخجير امتداد مي يابد در سال 1893 به طور يك جا نبه تثبيت گرديد.
خط شمال شرقي:
اين خط سر حدي كه از دره يولي الي كوتل كليك (جنوب شرق كوتل واخجير) امتداد دارد به نام مرز شمال شرقي ياد شده كه در سال 1964 به صورت فني با نصب پيلرها علامه گذاري و تثبيت گرديد.
سر حدات فعلي افغانستان كه روي نقشه هاي امروزي ترسيم شده است كمتر از يك قرن از تثبيت آن ها نمي گذرد. در تثبيت سر حدات نقش مستقيم همسايه ها ازطرف غرب ايران از طرف شمال روسيه تزاري واز طرف جنوب و شرق هند با حكميت ممالك مقتدر مانند انگلستان و روسيه تزاري دخيل بود . اين دخالت ها كه روي اغراض صورت مي گرفت در تثبيت سر حدات پرابلم هاي سياسي را بين دو دولت همسايه به وجود آورد.
با در نظر داشت موضوعات سياسي در نيمه دوم قرن نوزده ، افغانستان به تدريج به شكل وچوكات سياسي كه فعلا در نقشه سياسي آسياي مركزي مشاهده مي شود مبدل گشت.





...................................................................

.........................




سفارتخانه هاي افغانستان

AUSTRALIA Embassy of Afghanistan in Canberra
PO Box 155
Deakin West ACT 2600
Tel: (+61-2) 6282 7311
Fax: (+61-2) 6282 7322
Email: admin@afghanembassy.net
Website: www.afghanembassy.net
Ambassador: H.E. Mahmoud SAIKAL
Non-resident envoy to: New Zealand and Brunei Dar-El-Salam

AUSTRIA
Embassy of Afghanistan in Vienna
Lackierergasse 8 Top 9
1090 Vienna
Tel.: (+43-1) 524 7806
Fax: (+43-1) 524 7807
E-mail: afg.emb.vie@chello.at
Ambassador: H.E. Zia NEZAM

non-resident envoy to Hungary & Bosnia-Herzegovina


BANGLADESH
Embassy of Afghanistan in Dhaka
House No. CWN (C) - 2A
Road No. 24, Culshan, Dhaka
Tel.: (+8802) 989 5994
Fax: (+880-2) 988 4767
Email: afghanembassydhaka@yahoo.com
Ambassador: H.E. Akmal GHANI

BELGIUM
Embassy of Afghanistan in Brussels & General Delegation to the European Union
61, avenue de Wolvendael
B-1180 Bruxelles
Tel: (+32-2) 761 3166
Fax: (+32-2) 761 3167
Email: ambassade.afghanistan@skynet.be
Ambassador: H.E. Homayoun TANDAR
Non-resident envoy to: Slovakia, Estonia, Lithuania, Latvia

BULGARIA
Embassy of Afghanistan in Sofia
61 "Boryana" Street
Bl. 216-A App. 15, Ovcha Kupel
1618 Sofia
Tel.: (+359-2) 9556196, 9554030
Fax: (+359-2) 955 9976
Email: ariana@sofianet.net
Ambassador: H.E. Mohammad Fazel SAIFI

CANADA
Embassy of Afghanistan in Ottawa
246 Queen Street, Suite 400
Ottawa Ontario K1P 5E4
Tel: (+1 613) 563-4223/65
Fax: (+1 613) 563-4962
Email: contact@afghanemb-canada.net
Website: www.afghanemb-canada.net
Ambassador: H.E. Omar SAMAD


CHINA
Embassy of Afghanistan in Beijing
8 Tung Chih Men Wia
Chao Yang District, Beijing
Tel.: (+86-10) 653 21532
Fax: (+86-10) 653 226603
Email: afgemb_beijing@yahoo.com
Ambassador: H.E. Dr Qyamuddin RAHI BARLAS

CZECH REPUBLIC
Embassy of Afghanistan in Prague
Nakazance 634/7
17100 Praha 7 - Troja
Tel: (+420) 2 3354 4228
Fax: (+420) 2 3345 2009
Ambassador: H.E. Azizullah KARZAI

EGYPT
Embassy of Afghanistan in Cairo
59 El-Orouba Street, Heliopolis
Cairo
Tel.: (+20-2) 417 7236
Fax: (+20-2) 417 7238
E-mail: afghan_emb_cairo@hotmail.com
Ambassador: H.E. Dr. M. Rahim SHERZOY
Non-resident envoy to: Algeria

FRANCE
Embassy of Afghanistan in Paris
32 Avenue Raphael
75016 Paris
Tel: (+33-1) 45 25 05 29
Fax: (+33-1) 45 24 60 68
Email: ambafghane@wanadoo.fr
Website: www.ambafghane-paris.com
Ambassador: H.E. PROF. Zalmai HAQUANI
Non-resident envoy to: Switzerland, Spain, Portugal, Marrocco

GERMANY Embassy of Afghanistan in Berlin
Wilhelmstrasse 65 D
10117 Berlin
tel.: (+49-30) 224 87229 - Fax: (+49-30) 229 1510
Email: afghanische-botschaft@t-online.de
Ambassador: H.E. Hamidullah NASIR ZIA

INDIA
Embassy of Afghanistan in New Delhi
Plat No. 5, Block 50F, Shantipath, Chanakyapuri
New Delhi 110021
Tel: (+91-112) 410 331
Fax: (+ 91-112) 687 5439
Email: afghanspirit@yahoo.com
Ambassador: H.E. Masood KHALILI

INDONESIA
Embassy of Afghanistan in Jakarta
15 Jalan DR Kuskmas Atmaja
Jakarta
Tel.: (+62-21) 314 3169
Fax: (+62-21) 335 390
Email: afghanembassy_jkk@yahoo.com
Ambassador: H.E. Eng. Abdul RAHIM

IRAN
Embassy of Afghanistan in Tehran
Dr. Beheshti Avenue, 4th Street
Tehran
Tel (+98-21) 873 7050
Fax (+98-21) 873 5600
Consulate Section: 9821-8737531
Email: afghaembassytehran@hotmail.com
Ambassador: T.B.A

IRAQ
Embassy of Afghanistan in Baghdad
Shareh Al-Maghreb Aldifaeih
Waziria 27/1/12
Baghdad
Tel.: (+964-1) 556 9508
Fax: (+964-1) 556 0331
Charge d'Affaires: T. B. A.

ITALY
Embassy of Afghanistan in Rome
Via Nomentana 120
00161 Rome
Tel.: (+39) 06 8621 6111 / 861 1009
Fax: (+39) 06 8632 2939
Email: afghanembassy.rome@flashnet.it
Ambassador: H.E. Mostapha ZAHIR
Non-resident envoy to: Greece

JAPAN
Embassy of Afghanistan in Tokyo
Matsumoto International House (MIH)
37-8 Nishihara 3 Chome, Shibuya Ku
Tokyo 151-0066
Tel: (+81-3) 5465 1219
Fax: (+81-3) 5465 1229/5818 3526
Email: info@afghanembassyjp.com
Website: www.afghanembassyjp.com
Ambassador: H.E. Haron AMIN

KAZAKHSTAN Embassy of Afghanistan in Almaty
Mir 12, Almaty
Tel: (+7-327) 255 2792
Fax: (+7-327) 255 2792
Ambassador: H.E. Said Zahir Shah AKBARI

KOREA Embassy of Afghanistan in Seoul
27-2, Hannam-Dong, Yongsan-Gu
Seoul, Korea 140-210
Tel: (+82-2) 793-3535
Fax: (+82-2) 795-2662
Email: info@afghanistanembassy.or.kr
Website: www.afghanistanembassy.or.kr
Ambassador: H.E. Nabil MALEK-ASGHAR

KUWAIT Embassy of Afghanistan in Kuwait
Surra, Block 6, Surra Street
Across Surra Co-op Society House No. 16
P.O. Box 33186,
Rawdah 73452
Tel.: (+965) 532 9461 or 532 8156
Fax: (+965) 532 6274
E-mail: afg_emb_kuw@hotmail.com
Ambassador designate: H.E. Yousuf SAMAD

KYRGYZSTAN Embassy of Afghanistan in Bishkek
Tel.: (+996-312) 690176
Fax: (+996-312) 690330
E-Mail: afghanemb_bishkek@yahoo.com
Ambassador: H. E. Mr Shahjahan AHMADI

MALAYSIA Embassy of Afghanistan in Kuala Lumpur
Suite 6.06 North Block, The Amp Walk
218 Jln Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel.: (+60-3) 216 28897
Fax: (+60-3) 216 28924
E-mail: afghanem@tm.net.my
Website: www.afghanembassy.com
Charge d'Affaires: Mr. Aman JAIHOON

NORWAY Embassy of Afghanistan in Oslo
17 Kronprinsens Gt, 0251 Oslo
Tel.: (+47) 23 23 92 25
Fax: (+47) 22 83 84 11
E-mail: info@afghanemb.com
Website: www.afghanemb.com
Ambassador: H.E. Mr. Yahya MAROOFI
Non-resident envoy to: Denmark, Sweden

PAKISTAN
Embassy of Afghanistan in Islamabad
House No. 8, Street 90, G-6/3
Islamabad
Tel.: (+92-51) 282 4505/6
Fax: (+92-51) 282 4504
Consular Section: (+92-51) 2278213
Email: nstarzi1@yahoo.com
Ambassador: H.E. Mr. Nangyalai TARZI

POLAND
Embassy of Afghanistan in Warsaw
Ul. Goplanska 1
02-954 Warsaw, Poland
Tel.: +48-22-885-5410/1
Fax: +48-22-885-6500
Website: www.afghanembassy.com.pl
E-Mail: warsaw@afghanembassy.com.pl
Ambassador: H.E. Abdul Hai HAIDER

QATAR
Embassy of Afghanistan in Doha
Tel: (+974-4) 930821-2 - Fax: (+974-4) 930819
Email: afgembqatar@hotmail.com
Ambassador: H.E. Nasir Ahmad NOOR

Non-resident envoy to: Bahrain

RUSSIAN FEDERATION Embassy of Afghanistan in Moscow
Sverchkov Per 3/2
Moscow
Tel: (+ 7-095) 923 9419
Fax: (+7-095) 924 0478 or 921 9563
Email: afghanem@online.ru
Ambassador: T.B.A
Non-resident envoy to: Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Belarus

SAUDI ARABIA
Embassy of Afghanistan in Riyadh
P.O.Box 93337
Riyadh 11673
Tel.: (+966-1) 4803 459
Fax: (+966-1) 4803 451
Email: afgembriyad@hotmail.com
Ambassador: H.E. M. Kabir FARAHI
Non-resident envoy to: Yemen

SUDAN Embassy of Afghanistan in Khartoum
Madinatol Riyadh
Shareol Moshtal Square 10, House No. 81
Khartoum
Tel.: (+249-11) 22 18 52 or 22 18 27
Fax: (+249-11) 22 20 59
Email: afembsudan@hotmail.com
Charge d'Affaires: Mr. Khalilurrahman HANANI
Non-resident envoy to: Ghana, Burkina Faso, Tanzania

SWITZERLAND
Permanent Mission of Afghanistan to the UN
Consulate of Afghanistan
63 Rue de Lausanne, 5e etage
1202 Geneva =
Tel.: (+41-22) 7311 449
Fax:(+41-22) 7314 510
Email: mission.Afghanistan@ties.itu.int
Ambassador : H.E. Assad OMAR

SYRIA
Embassy of Afghanistan in Damascus
Mozzo, West Villas Juber Ben
Hayan Bus Station
Damascus
Tel.: (+963-11) 611 2910
Fax: (+963-11) 613 3595
Ambassador: H.E. Mohammadullah HAIDARI
Non-resident envoy to:Jordan, Phalestin, Lebanon

TAJIKISTAN
Embassy of Afghanistan in Dushanbe
Ul. Pushkina, House 34
Dushanbe
Tel.: (+992-372) 21 6735
Fax: (+992-372) 510 096
Email: afghanemintj@yahoo.com
Ambassador: H.E. Dawood PANJSHIRI

TURKEY
Embassy of Afghanistan in Ankara
Cinnah Caddesi, No. 88 Cankaya
Ankara
Tel.: (+90-312) 442 2523
Fax:(+90-312) 442 6256
Ambassador: H.E. Abdul Ghafoor POYA

TURKMENISTAN
Embassy of Afghanistan in Asheqabad
14 Gerogli Street
Ashqabad 744000
Tel.: (+993-12) 395 821
Fax: (+993-12) 395 820
Ambassador: H.E. Abdul Karim KHADAM

UKRAINE
Embassy of Afghanistan in Kiev
Chervonozoryany Ave.42
01037 Kiev
Tel.: (+380-44) 245 8104
Fax: (+380-44) 245 8104
Email: sm_kh2003@yahoo.com
Charge d'Affaires: T.B.A

UNITED ARAB EMIRATES Embassy of Afghanistan in Abu Dhabi
P.O. Box 5687
Abu Dhabi
Tel.: (+971-2) 665 5560
Fax: (+971-2) 665 5576
Ambassador: H.E. Farid ZEKRIA
Non-resident envoy to: Oman

UNITED KINGDOM Embassy of Afghanistan in London
31 Prince's Gate
London SW7 1QU
Tel.: (+44-207) 589 8891/2
Fax: (+44-207) 581 3452
Email: pa.afghanembassy@btinternet.com
Ambassador: H.E. Ahmad Wali MASSOUD

UNITED STATES OF AMERICA Embassy of Afghanistan in Washington
2341 Wyoming Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20008
Tel: (+1-202) 483 6414
Fax: (+1-202) 483 9523
Email: info@embassyofafghanistan.org
Web-Site: www.embassyofafghanistan.org
Ambassador designate: H.E. Said Tayeb JAWAD
Non-resident envoy to: Argentina, Brazil, Venezuela, Chile, Panama, Colombia, Mexico, Ecuador, Nicaragua, Bolivia, Uruguay

UNITED NATION Permanent Mission of Afghanistan to United Nation
360 Lexington Avenue, 11th Floor
New York, NY 10017
Tel.: (+1-212) 972 1212 or 972 1213 or 972 1221
Fax: (+1-212) 972 1216
Email: afgwatan@aol.com
Ambassador: H.E. Dr. Ravan FARHADI

UNESCO
Permanent Delegation of Afghanistan to United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation
1, Rue Miollis
75015 Paris
Tel: (+33-1) 45 68 27 71
Fax: (+33-1) 45 68 27 72
Email: dl.afghanistan@unesco.org
Ambassador and Permanent Delegate to UNESCO: H.E. M. Zahir AZIZ

UZBEKISTAN Embassy of Afghanistan in Tashkent
Ul. Gogol, House 73
Tashkent 700047
Tel: (+998-71) 23 48458
Fax: (+998-71) 23 48465
Email: afgemuz@mail.tps.uz
Ambassador: H.E. Abdul SAMAD